Про це він розповів у своєму блозі.

«Восени минулого року у Ташкенті відбувався саміт ШОС, це бенефіс впливу Сі Цзіньпіна. Він уперше з моменту початку пандемії виїхав за кордон Китаю і першим маршрутом його були саме країни регіону, він побував у Казахстані і потім у Ташкенті», - зазначає Максим Ялі.

Крім цього, нагадує він, путін на цих переговорах виглядав убого, сидів навпочіпки в оточенні Ердогана та інших лідерів середньоазіатських держав. А для Сі Цзіньпіна, наголошує експерт, це був бенефіс, він підтверджував і давав гарантії територіальної цілісності Казахстану та іншим країнам. За його словами, для них це було дуже важливим сигналом у контексті загроз, які йдуть від росії. Тому, розмірковує політолог, візит Блінкена в Казахстан і Узбекистан можна розцінювати як відповідь Сі Цзіньпіну або як спроби США повернутися в регіон.

«У нульових роках були військові операції Сполучених Штатів в Афганістані, в Іраку, там були військові бази, аеродроми орендували в тому ж Киргизстані, вони розгортали свою присутність як транзитну базу, інвестували багато коштів. Тоді це був пік американської присутності у тому регіоні», - наголошує Максим Ялі.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ялі розповів, про чию перемогу насправді китайський мирний план – України чи росії.

Також Знай.ua писав про те, що Єсіна розповіла, як упорядкувати свої думки під час війни.