Про це він розповів у блозі Олеся Донія.

«Будь-яка правова система системна, хай я і тавтологічно сказав. Що означає «системна»? Тобто одну норму розглядають не відірвано, а в сукупності з іншими. Наприклад, права на управління народу, 38 стаття, це треба дивитися не лише через призму тексту 38 статті, а ще через 3 розділ – вибори і референдуми», - зазначає Віктор Шишкін.

Як він розповідає, йдеться про те, що народ має право на участь у референдумі як специфічній формі управління, зокрема, зміни до 1, 3 і 12 розділів Конституції затверджуються тільки у такий спосіб. Окрім того, додає експерт, у тій же статті вказуються й інші форми народного самоврядування, наприклад, сюди ввійде Майдан. І аналогічно, стверджує гість програми, буде і з виборами президента у часи війни, треба дивитися багато інших положень.

«У школі нас вчили, що з будь-якого правила є виключення. І от для нас, для нашої ситуації таким виключенням є введення воєнного стану. Воєнний стан перешкоджає реалізації цієї норми (ред. – про вибори), і сама ж Конституція дозволяє це робити», - констатує Віктор Шишкін.

За словами експерта, Конституцію каже не про все, але забороняє вибори під час дії воєнного стану зокрема парламенту. А щодо президента, зазначає він, то тут існує 108 стаття Конституції, а також закон про правовий режим воєнного стану, який такі вибори зараз забороняє.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Шейтельман розповів, чим голосовий помічник «Аліса» відрізняється від путіна.

Також Знай.ua писав про те, що Томенко розповів, як можна було врятувати українську енергетику від обстрілів.

https://youtu.be/ElzYMTULn5g