В ефірі програми «Культ особистості» Руслана Бізяєва історик і політолог Кость Бондаренко назвав Горбачова могильником Радянського союзу, а також розповів, що США не хотіли розпаду СРСР.

«Фактично правління Горбачова призвело до краху, тобто кожен день епохи Горбачова наближав СРСР до краху», - заявляє Бондаренко.

Історик торкнувся теми зовнішнього впливу, оскільки, за його словами, з точки зору США, СРСР був єдиною певною спільністю. Радянський союз сприймався як якась даність, з якою треба було мати справу, з єдиним центром в Москві, в якому була велика кількість ядерного озброєння, а також незрозумілі внутрішні процеси і регіональні лідери.

«З точки зору совєтологів, вони бачили Горбачова, його оточення, політбюро, перших секретарів ЦК союзних республік, яких вважали просто намісниками, але не бачили саме цих процесів, які відбувалися на місцях. З одного боку вони хотіли максимально послабити СРСР, з іншого боку - вони не хотіли його розпаду», - заявляє Бондаренко.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Він каже, що до 1992 року, коли Єльцин з Бушем в Нью-Йорку підписали угоду, якою поставили крапку в холодній війні, мова про розпад СРСР не йшла.

«Якщо в Першій світовій війні або в Другій світовій війні розпад Німеччини або Австро-Угорщини був спочатку метою переможців - Антанти і британо-американсько-радянського блоку, так ось в 89-90 роках розпад Союзу не був самоціллю. Союз повинен був показати іншу якість, повинен був бути перетворений, і розвал Союзу став певною мірою несподіванкою і для Буша, і для Тетчер, і для інших», - вважає Бондаренко.

Нагадаємо, раніше Бондаренко заявив, що Чорновіл став творцем тієї української концепції, яка лягла в основу незалежної України.

Також Знай.ua повідомляв, що Кущ заявив, що в світовій економіці з'явиться новий гегемон.