В ефірі програми «Культ особистості» Руслана Бізяєва історик і політолог Кость Бондаренко розповів, яку стратегію політики вибрав Кравчук після розпаду Радянського Союзу і чим вона для нього обернулася.

«Кравчук успадкував економічну кризу, яка почалася десь в 1989 році, від Радянського Союзу. Він зробив ставку не на компартійну еліту при будівництві своєї вертикалі, а на партійно-господарський актив, тобто не на перших секретарів обкомів партій, а на голів виконкомів саме господарських структур», - говорить Бондаренко.

Історик розповідає, що Кравчуку довелося керувати країною, в якій фактично було 25 «міні-парламентів», і він намагався поєднувати елементи демократії з пострадянськими віяннями і наслідками пострадянських реформ.

«В результаті у нього вийшла серйозна каша: він вступив в конфлікт з парламентом, з урядом, почав втрачати підтримку. Відповідно, в результаті в 1993 році він зрозумів, що ситуацію він тримати в руках не може і треба йти на дострокові вибори, на яких він хотів перепідтвердити свій мандат», - розповідає Бондаренко.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому історик каже, що за Кравчуком стояли тоді еліти, які були саме українські, адже ніхто не може сказати, що представники партійно-господарської номенклатури були чужими елітами - вони всі були з України.

«Павло Лазаренко хіба чужий був? Він очолив Дніпропетровщину, став одним із стовпів влади Кравчука або, наприклад, Львівська область - пан Давимука. Це були місцеві, можна вважати, еліти, стовпи місцевого нобілітету. Навколо них формувалися і червоні директори, і голови колгоспів заможні, інші особи, які фактично могли дати і якісь гроші на кампанію, якщо треба, і так далі», - говорить Бондаренко.

Раніше Бондаренко заявив, що Захід не хотів розпаду Радянського Союзу.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Друзенко заявив, що наступна революція в Україні буде черговий руїною.