Більшість цивільного населення окупованих територій, які перетинають лінію розмежування, їдуть саме за пенсіями на контрольовану територію. Про це розповів в програмі «Політика навиворіт» на Youtube політичний експерт, співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

«На окупованих територіях проживає близько 600 тисяч пенсіонерів, це за оцінками Міністерства соціальної політики України. З цієї кількості пенсіонерів, українську пенсію отримують приблизно 70% пенсіонерів з окупованої території. Середня пенсія на територіях Луганської та Донецької областей трохи вища ніж в середньому по Україні від 3000 до 4500 тисяч гривень», - сказав політолог.

Снєгирьов запропонував порахувати кількість грошей, яка направляється на соціальні виплати і пенсійне забезпечення мешканців окупованих територій. Шістсот тисяч помножити на три - це однин мільярд вісімсот тисяч гривень, по мінімальних цифрах. Згідно з українським законодавством, для того щоб отримати пенсію людині, яка досягла 60-ти річного віку, вона має зареєструватися на контрольованій території, пройти верифікацію і в банківських установах отримувати своє пенсійне забезпечення.

«Неодноразово українському уряду закидали міжнародні правозахисні організації претензії з приводу того, що начебто Україна порушує права пенсіонерів, які проживають на тимчасово окупованих територіях, і Україна на думку міжнародних спостерігачів просто зобов’язана платити всім без винятку пенсійне забезпечення», - розповів експерт.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Снєгирьов підсумував, що це досить контраверсійна версія цих подій. Справа в тім, що згідно всіх міжнародних домовленостей пенсійне забезпечення, як і соціально-економічне забезпечення окупованих територій несе країна окупант.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв зі слів Снєгирьова про ситуацію навколо мирного урегулювання на Донбасі: про який якісний прорив ідеться?

Також раніше Снєгирьов заявляв, чому така неузгодженість дій і заяв української сторони і наших стратегічних американських партнерів?