Вимагає серйозного переосмислення вся таємниця трансформацій, пов'язана зі сценарієм розпаду Радянського Союзу. Чи був цей розпад зумовлений? Про це в програмі «Романенко бесіди» спілкується з автором Юрієм Романенком політичний філософ Андрій Єрмолаєв.

Він розповів, наскільки цікаво розглядати феномен «бандитського капіталізму» 90-х крізь призму фільму «Дах» петербурзьких авторів. Він побудований на спогадах про бандитські 90-ті з включенням живої мови носіїв цих історій: рекетирів, дрібних бандитів і інших.

«Автори фільму тонко і глибоко помітили те, що трансформація соціальної структури, соціальних відносин у колишній радянській системі почалася ще з кінця 60-х років. У плані соціальних статусів, пріоритетів, що виходило на перше місце, а що – на друге. Як поступово втрачали свої позиції покоління, народжені революціями і війнами. Як почало народжуватися специфічне радянське споживче товариство. Як раптом замість престижу інженера і лікаря прийшли завгар, чорний вхід, фарцовщик і так далі», - каже філософ.

Він зазначає: це говорить про те, що і саме суспільство зустрічало економічні потрясіння в іншій якості.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Грубо кажучи, у першій трансформації були внутрішні економічні причини, описані досить глибоко і серйозно. Але найсильніша підгрунтя - соціальне», - акцентує він увагу.

«У пізньому радянському суспільстві розгорталися процеси, пов'язані з новою соціальною ієрархією, новими соціальними цінностями. Формувалася мотивація для іншої поведінки: не тільки тіньовики, не тільки номенклатура, а й активна частина суспільства в якомусь сенсі були готові до якісних перетворень. Але найважливіше, що почали змінюватися і внутрішні зв'язки», - підсумовує він.

Нагадаємо, Єрмолаєв розповів, чим небезпечна політика пристосування.

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв розповів про кризу моделі країни в Україні.

Нагадаємо, Єрмолаєв розповів, чим загрожує світу нова трансформація.