У програмі з циклу «Десять розмов з батьком» журналіст і політик Євген Рибчинський спілкується з поетом і драматургом, героєм України Юрієм Рибчинським про європейський вибір України.

«Велика російська орда не має нічого спільного з Азією, з найкращими зразками азійської культури. Вся культура, завдяки Петру Першому, а потім Катерині Другій, пов’язана з Францією, Англією, Італією, з західним світом», - каже Юрій Рибчинський.

Після Петра, в якому ще текла певна кількість слов’янської крові, всі інші правителі не були російськими по крові.

Поет і драматург розмірковує: «Якщо взяти німецький вплив на Російську державу. Ну, половина Саратовської області – це в основному німці. Якщо взяти дореволюційну Росію, то в Києві було 40 відсотків росіян, 20 відсотків поляків і 16 відсотків німців. Половина Запорізької області – такі напівсела, невеличкі містечка були німецькими. Німецька слобода називалися. Німці завжди були вкорінені в культуру, в розвиток».

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Ведучий Євген Рибчинський продовжує:

«За часів Пушкіна більшість культурних людей писали і в повсякденному житті розмовляли французькою мовою. То якщо не брати цих представників еліти, а брати народ – він був глибоко безграмотним. Як в Орді вірили в хана – так ці вірили в царя. Тобто сама модель управлінням народом не була західною. Демократії не було».

Стосовно ролі Петра Першого в історії Російської імперії також є чимало суперечностей, зазначає Юрій Рибчинський.

«Після Петра Першого був єдиний конгломерат поєднання речей, які ніде в Європі не поєдналися б. З одного боку, Петро Перший мав досвід навчання й роботи у Європі. Він все зробив, щоб тут були швейцарці, ірландці, німці. Коли почали стригти бороди, була фраза: «Прощай, Византийская Русь!». Тобто відкрилося вікно в Європу. На місці Санкт-Петербурга було шведське село. Російська імперія – це корабель. Він все зробив, щоб він плив саме в цьому напрямку».

Нагадаємо, експерт нагадав, що вже 7 років світ дотримується політики введення санкцій проти Росії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Міхкельсон розповів про глибоке коріння агресивної політики Росії.

Також Знай.uа повідомляв, що Бортник розповів про причини рішення РНБО розслідувати голосування депутатів за Харківські угоди.