У циклі програми «10 розмов з батьком: європейський вибір України» журналіста Юрія Рибчинського його батько, Герой України Євген Рибчинський розповів про факти, які дізнався з архіву Тараса Шевченка у музеї О. Пушкіна в Санкт-Петербургу, а також про власне ставлення Кобзаря до своїх віршів.

«Побут був описаний: Шевченко дуже часто збирався компаніями українців – діаспора, як ми зараз кажемо. Було написано, що він завжди при собі має плоску пляшку з горілкою, завжди з собою має мішечок з зерном, яке проросло, і любить закусувати час від часу, коли він малює», - розповів Рибчинський.

Він зазначив, що коли Шевченко малював ту чи іншу особу, час від часу він робив перерву і писав щось. За словами Рибчинського, в нього була скриня, куди він складав ці вірші. При цьому, спочатку вірші для нього були лише хобі.

«У нього була професія – він був академік живопису. Для нього це був відпочинок і зв'язок з Україною, тому що коли він писав ці вірші, не тільки українською мовою, а саме про Україну, він наче душею в той час знаходився в Україні», - каже Рибчинський.

Він зазначив, що вартості цих віршів Шевченко не знав, він давав їх почитати одними із перших Івану Сошенку (український художник і педагог, один із найближчих друзів Шевченка, - ред.) і Петру Мартосу (один із діячів того часу з оточення Шевченка, - ред.). І саме Мартос особливо зацікавився поезією Шевченка і попросив взяти записи з собою додому, щоб прочитати.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«І потім раптом Мартос прийшов і сказав: «Можна я це видам?». І навіть Шевченко тоді здивувався, що це може бути комусь цікаво. Тобто Шевченко себе не ототожнював в першу чергу з поетом з великої літери, а потім вже художником», - розповів Рибчинський.

Він також звернув увагу, що «Кобзар» був виданий дуже пристойним на той час тиражем, який розійшовся за два тижні. Багато російських критиків дуже схвально відгукувались про нього на початку поетичної кар’єри Шевченка, і лише з часом з огляду на біографію Шевченка та на зміст віршів почали його переслідувати.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Рибчинський заявив, що першою цивілізованою жінкою Київської Русі була княгиня Ольга.

Він також розповів, у якому напрямку Україні розвиватися після 30-ти коротких років незалежності.