Якою буде реакція України, якщо певна кількість держав визнає геноцид вірмен? І чи відобразиться це на українсько-турецьких відносинах?

На ці питання відповів у програмі «Що далі?» на каналі «Знай24» Руслан Бізяєв, політичний оглядач і експерт Українського інституту політики.

Гість програми нагадує, що торік в українську стратегію національної безпеки внесли положення про партнерство з Азербайджаном. «Таким чином ми фактично спробували в цьому конфлікті зайняти позицію однієї зі сторін, це неправильно», - зазначає Бізяєв. Він пояснює, що на міжнародній арені так не роблять, а, якщо роблять, то рідко і тим паче не зараз.

У сучасному світі всі намагаються балансувати між усіма. Аби не бути голослівним, політолог наводить приклади: Ізраїль намагається тримати баланс між Китаєм і Сполученими Штатами, Європа – між тими же Штатами, Китаєм і Росією, і навіть Британія, що намагається поставити себе як суб’єкта, як імперію, теж не може уникнути балансування.

«Тільки ми живемо в старих ідеологічних і політичних догмах, вибираючи постійно одну сторону конфлікту», - коментує Бізяєв ситуацію. Окрім цього, країна постійно ігнорує свої ж національні інтереси у цих питаннях.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Політолог також прокоментував економічні проблеми Туреччини сьогодні. Передусім це, звісно, локдаун: у Туреччині його запровадили не так давно, але це відразу відіб’ється на країні. Сучасне ж положення Туреччини Бізяєв описує як роздоріжжя – між Борисом Джонсоном і Володимиром Путіним.

У цьому контексті він повертається до балансування, якого дотримується сучасний світ. Саме воно, каже експерт, і визначить позицію держави. «Далеко, я думаю, не в цьому році Туреччина все-таки визначиться, з ким вона – з розумним або з гарним», - припускає Бізяєв.

Нагадуємо, Бізяєв припустив, чи може Україна налагодити відносини з Китаєм.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що зустріч лідерів країн з питань Донбасу опрацьовується в декількох форматах.