Журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, що чекає українців після зміни порядку отримання субсидій.

«Банкіри вже заявили, що чекають відтоку депозитів через нововведення по субсидіях. Адже не секрет, що у деяких одержувачів держдопомоги були заощадження. Правда, невідомо, чи допоможе факт відсутності депозиту в отриманні субсидії», - каже Котенкова.

Вона послалася на слова юристки Марії Коваль про те, що навіть якщо людина забере депозит до подачі заяви, уряд перевірить фінансовий стан претендента за останні 12 місяців. Принаймні, так робиться при перевірці покупок на суму від 50 тисяч гривень. Тобто, забрати депозит зараз - це не варіант. Якщо гроші за останні 12 місяців були на рахунку, то є ймовірність, що в субсидії вам відмовлять.

«Ще один цікавий момент стосується покупки валюти. Якщо ви за останній рік міняли валюту в банку, то теж можете позбутися субсидії. А якщо проводили операцію в вуличному обміннику, то спіть спокійно. Так як проконтролювати покупку валюти за готівкові практично неможливо. Але якщо людина вчинила операцію обміну валюти, наприклад, за допомогою банківського додатка, то вона видна контролюючим органам і буде приводом для відмови в призначенні субсидії», - зазначила Котенкова.

Журналістка також нагадала, що уряд скасував пільговий тариф, згідно з яким перші 100 кВт-година обходилися українцеві в 0,90 копійок, а далі вже тариф підвищувався до 1,68 грн. І тепер всі без винятку споживачі платять по 1,68 грн. І найважче виявилося тим, хто опалює приміщення взимку електричними установками. Люди почали накопичувати борги. На одержувачів субсидії скасування пільгового тарифу не повинна була вплинути, їм повинні були перерахувати суму за новим тарифом. Це означає, з ростом тарифу на світло в два рази, розмір субсидії теж повинен вирости на стільки ж. При цьому, субсідіантам необов'язково було звертатися для перерахунку, їм його повинні провести автоматично.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Підсумок такий: влада діє в рамках домовленостей з МВФ, які передбачають скорочення бюджетних витрат на соціальну сферу в найближчі роки на 30%, а на субсидії - на 50%. Тарифи на комуналку при цьому повинні бути "ринковими". Субсидії отримають лише ті, у кого дійсно нічого немає - ні особливих доходів, ні заощаджень. Навіть копійка за душею - це вже привід відмовити в субсидії. Мовляв, ти все накопичення витрать на платіжки, а коли станеш зовсім жебраком - тоді приходь. Субсидії стануть видавати живими грошима. І наприклад, той же пенсіонер буде вибирати: оплатити квитанції або купити ліки. А навіть місяць прострочення за платіжками - це вже борги і привід забрати субсидії», - розповіла Котенкова.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бондаренко розповів, чому виник тарифний Майдан.

Нагадаємо, Котенкова заявила, що пенсійну систему від краху вже не врятувати.