Гість «Конституційної кухні» Геннадія Друзенка – правник, суддя Конституційного суду у відставці Володимир Шаповал. Він пояснює, чи виправдав себе сильний Конституційний суд в Україні.

Стосовно наділення суду широкими повноваженнями він висловився так: «Я би сказав, там деякі дурості були ще на стадії проєкту. Не зовсім думали, що буде так, як воно вийшло. Наприклад, оце офіційне тлумачення законів було записано і в проєкті Конституції, це була критична помилка з самого початку».

Для чого офіційне тлумачення, якщо Верховна Рада може змінити закон шляхом прийняття змін до закону?

«Але сам Конституційний суд буквально на другий рік свого існування прийняв рішення, що висновки щодо відповідності визначеним вимогам Конституції проєкту закону про внесення Конституції України надає Конституційний суд. Але ці висновки є юридично зобов’язувальними. Вони є обов’язковими для Верховної Ради», - пояснює експерт.

І тоді в рішенні накрутили, що Верховна Рада внесе якусь зміну в проєкт після надання висновків. Це знову засилать до КС, він знову перевіряє ці зміни, і так може бути безкінечно.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

«На сьогодні ми маємо феноменальне явище, я відповідаю за свої слова, ми – єдиний Конституційний суд в Європі, де такі висновки зобов’язують парламент. Конституційний суд сам собі в руки вклав зброю, якою він може керувати конституційним процесом, вбивати його або спрямовувати», - зазначає Шаповал.

Це зробило КС конституційним монстром. І піднялися ставки за те, щоб там були свої люди, робить висновок він.

Нагадаємо, Друзенко прокоментував звільнення глави КСУ Тупицького.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що в Україні відчувається брак некорумпованих фахівців.