У Верховній Раді ухвалили законопроєкт №5153 «Щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Про це розповів експерт з соціальної політики Андрій Павловський журналістці Любові Завальнюк у програмі «Суть подій» на YouTube.

«Цей законопроєкт нібито обіцяє тим громадянам, які все задекларують, пробачити ті доходи чи то майно, походження яких вони пояснити не зможуть. Але разом з тим в законопроєкті №5153 є багато підводних каменів, які будуть податковими пастками для більшості громадян, представників середнього класу та заробітчан», - підкреслив він.

Павловський розповів, що зокрема, якщо ти декларуєш все майно, то щоб воно було легалізоване, треба сплатити податок на всі грошові збереження і на все майно від 5% до 9% вартості. А після сплати податку всі готівкові гроші, підкреслив він, які людина задекларувала, треба понести і покласти офіційно на рахунок в банк.

«Тобто існує сам факт, що після декларування та легалізації грошей громадянин звільняється від податкової перевірки, але з іншого боку, коли кладеш готівку в банк, гроші все одно мають пройти перевірку, і у банку ти маєш показувати, звідки ці гроші і доводити, що вони отримані не кримінальним або іншим злочинним шляхом», - розповів він.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Павловський резюмував, що часу на подання добровільної декларації дали з вересня цього року по вересень наступного року і нібито це добровільно, але разом з тим, після закінчення строку подання декларації, податкова має право робити будь-які перевірки фізичних осіб, оцінювати майно і виписувати штрафи по повній аж до відкриття кримінальних справ.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Павловського, що зараз в країні йде тенденція на зменшення субсидіантів.

Також раніше Павловський розповідав, що Уряд постійно вносить зміни в постанови про порядок нарахування та видачі субсидій.