У програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» російський економіст, політик, бізнесмен Дмитро Некрасов підняв тему світової інфляції.

За словами економіста, сьогодні інфляція у Європі ледве почала підходити до цільових показників, до 2% таргету. «Звичайно, в порівнянні з нульовими показниками роками раніше – це зростання... Але в цілому нижче 2% – це вже небезпека дефляційної рецесії», - підкреслює Некрасов.

З іншого боку, розповідає він, у Сполучених Штатах, на противагу іншим країнам, відбувається сплеск споживчої інфляції. «Ні Японія, ні Швейцарія – у них поки ще недостатньо інфляції для нормального стану», - зауважує експерт. Принагідно він пояснює, що нормальний стан передбачає приблизно 2-3%, але в жодному разі не менше.

Також Некрасов радить розділити інфляцію на складові. Він пояснює, що на ринках повсякчас триває різний рух товарів – щось росте в ціні, щось падає – тому варто дивитися на окремі групи.

Зокрема, каже політик, сировинні та прості промислові товари старої економіки зазвичай мають сильну реакцію на циклічність економіки. До того ж, зауважує він, через пандемію та відновлення від неї різко зростає попит на цю групу. «Ми побачимо зараз різке зростання цін на сировинні товари і прості промислові товари», - констатує Некрасов.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Водночас він пропонує поглянути на довгострокову перспективу і зауважує, що сировинні індекси, якщо враховувати різні методики підрахунку, вже перевищили показники 2008 року або ж навіть не наблизилися до них.

Це, пояснює бізнесмен, коливання циклічних цін, на ці цикли завжди різко реагують, наприклад, нафта та метали. «Якщо ми подивимося на ретроспективу 13 років, то говорити про те, що ми зараз бачимо якусь інфляцію... Це дуже сміливе твердження. Так, зараз ми її бачимо, але вчора вони падали. Тобто це, скоріше, історія про стару економіку», - констатує експерт.

Нагадуємо, Кущ заявив, що по сої Україна могла б стати найбільшим виробником рослинного білка.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кущ сказав, що Україна фактично амортизує старий промисловий потенціал.