Яким чином Японії вдається при активній емісії грошей уникнути інфляції? Про це у програмі «Романенко. Бесіди» розповідає російський економіст Дмитро Некрасов.

«Японія на початку 2000-х років надрукувала більше єн, ніж у світі було доларів. При цьому обсяг її економіки був в три-чотири рази менший, ніж в американської. Якщо порівнювати обсяг грошової маси з ВВП країни, то зараз в Японії вдвічі більше грошей, ніж в США. Цей феномен був проаналізований в доповіді Світового банку. Адже Японія не може експортувати інфляцію, оскільки єна не є глобальною розрахунковою одиницею. Так ось, в цій доповіді зазначається, що Японія, навпаки, імпортувала інфляцію з країн, що розвиваються, ціна на продукцію яких росла», - каже гість програми.

Він зазначає, що з розвинених країн в останні роки США випускали найменше нових грошей в співвідношенні з ВВП.

«Довгий час євро емітували більше, ніж доларів. Тільки в останні пару років США стали за цим показником наздоганяти Японію та інші країни. Так що пояснити японський феномен експортом інфляції ніяк не можна. При цьому Китай тут теж не міг грати ролі, тому що в ньому стара монетарна реальність, а в розвинених країнах – вже нова», - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він пояснив, як діють механізми інфляції в країнах, які входять до складу СНД.

Також Некрасов припустив, що причиною падіння путінського режиму в Росії може стати економічна криза.