Політолог Руслан Бортник у своєму блозі розповів про зміст Декларації про суверенітет України, 31 річницю якої українці святкують в цьому році, і Акту про проголошення Незалежності, а також про головні відмінності між ними.

Він зазначив, що Декларація про державний суверенітет України була 16 липня 1990 року ухвалена Верховною радою УРСР і заклала основу Конституції України, адже всі принципи і умови суспільного договору між публічним управлінням і суспільством були закладені в першу чергу в цій декларації.

«Акт незалежності, який був прийнятий через рік - це насправді іншого рівня документ, і я б сказав, що Акт про незалежність України не вигідно відрізняється від Декларації про державний суверенітет», - заявив Бортник.

Він пояснив, що Декларація готувалася системно і послідовно декілька місяців, і це вдумливий документ, який закладав основи державності. У свою чергу Акт про проголошення незалежності було прийнято в період розпаду СРСР, і за, словами політолога, він відрізняється від Декларації.

«Акт про незалежність більше нагадує політичний інстинкт, на відміну від Декларації про суверенітет, яка дійсно є широкою платформою. Це їх істотно відрізняє, хоча Акт впирається в Декларацію, а Конституція вже впирається до Акту про незалежність», - каже Бортник.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На думку політолога, Декларація про державний суверенітет України - це дуже цікавий документ, і він упевнений, що саме на цих принципах колись можна буде побудувати процвітаючу країну, яка буде однаково комфортна для всіх українців і однаково сильна і приваблива для всього світу.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бортник розповів, як влада відволікає увагу народу від серйозних проблем.

Нагадаємо, для Знай.ua Харебін заявив, що Путін у своїй статті оперує категоріями XVII століття.