Передбачалося, що Будапештський меморандум захистить Україну від агресії. Чому ж цього не сталося? Проблему в програмі «Романенко. Бесіди» розглядає чиновник і дипломат, колишній заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий.

«В основі ядерного роззброєння України лежала Декларація про державний суверенітет, проголошена в 1990 році. Там було написано про постійний нейтралітет і про ядерне роззброєння. Пізніше ми отримали гарантії безпеки від п'яти ядерних держав, членів Ради безпеки ООН. Жоден блок не мав достатньо сил, щоб взяти Україну під повний контроль. Будапештський меморандум відкривав перед Україною новий шлях, і якби вона по ньому пішла, 2014 року не було б. Він закріплював нейтралітет країни. Але Україна вже до 1996 року сформулювала принцип інтеграції в НАТО, а така концепція несумісна з нейтралітетом», - каже дипломат.

За його словами, для Росії членство України в НАТО вже тоді було неприйнятним.

«Росію завжди відмовлялися прийняти в НАТО, хоча вона навіть в радянські часи двічі це пропонувала. А на пострадянському просторі успішно спрацювала стратегія нейтралітету, якої дотримуються Туркменістан і Азербайджан. Цим шляхом могла піти Україна, і тоді б вона стала другою Австрією. Але вона вважила за краще інший шлях», - вважає Олександр Чалий.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше політолог Максим Ялі прокоментував можливість для України відмовитися від без'ядерного статусу.

Також Знай.ua повідомляв, що парламентер Вадим Рахліс закликав підписантів Будапештського меморандуму визнати факт російської агресії проти України.