Україна може запропонувати світу щось цікаве, але не робить цього. Так сказав сучасний український мислитель, громадський діяч, філософ, футуролог, юрист Олексій Толкачов у програмі «Що далі?» на каналі «Знай24».

На думку Толкачова, Україна насправді не така вже й бідна на цікаві пропозиції, просто вона акцентує не на тому. Зокрема, каже він, українці повсюдно і повсякчасно проштовхують Шевченка. Аби не бути голослівним, він зазначає, що у світі стоїть більше пам’ятників Шевченку, аніж, ймовірно, Шекспіру. «Але, погодьтеся, при всій любові до України, до Тараса Шевченка, внесок до світової культурної спадщини цих двох особистостей трошки різний», - пояснює експерт.

Водночас він не заперечує важливості Шевченка для української культури, але зауважує, що кожен народ має свого співця болю: вірмени мають свій геноцид, французи – Бастилію. «І виходить, що ми зі своїм болем як жебрак з виразкою носимося», - іронізує Толкачов.

Натомість, каже він, Україна може запропонувати світові щось дійсно нове і цікаве. «Дуже важливо – перестати просити, а в кінцевому підсумку – почати пропонувати світові», - пояснює футуролог. У приклад Толкачов наводить Сковороду, співця не національного болю, який кожен має свій, а філософії щастя, чиї роздуми випередили європейських філософів як мінімум на століття. «Так нумо пишатися Сковородою! Хлопці, європейці, ми були перші. Перекладайте на французьку мову вчення Сковороди – ви дізнаєтеся багато нового», - підкреслює мислитель.

Окрім цього, зазначає він, Україна може дати світові нову освітню систему, а також допомогти розібратися, як жити в новій та незвичній картині світу, що зараз активно руйнується. «Ми ті, хто навчився вже 30 років жити в хаосі, і ми знаємо, що таке менеджмент хаосу», - пояснює Толкачов. Те ж, каже філософ, стосується й війська: українці мають реальний бойовий досвід, ним можна успішно поділитися.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

Отже, Толкачов підсумовує, що українцям потрібно нарешті усвідомити свою цінність і зрозуміти, що пропонувати світу.

Як повідомляв Знай.ua, Толкачов розмірковував про проблеми в колективній психології українців.

Також Знай.ua писав про те, що Толкачов розповів, у чому сенс багатства.