Як відбувається віртуалізація капіталу, в чому її значення для світової економіки та як вона пов'язана з війнами, у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповів доктор філософії Сергій Алушкін.

Він вказує, що найвідомішим способом віртуалізації капіталу є війни.

«Припустимо, ринки збуту вже переповнені або розподілені між великими геополітичними гравцями. Що робити? Є класичний метод віртуалізації, який відбувався в першій половині ХХ століття, ми його знаємо як світові війни. Перша світова війна і Друга світова війна - це наслідок віртуалізації соціально-економічних процесів. Тобто в цій країні відбувається знищення зайвої вартості, надлишкового продукту і, відповідно, зростання сил, яким війна виявилася найбільш вигідна. Післявоєнна розруха - це привід для появи нового капіталу», - говорить він.

Так, за його словами, після Другої світової війни США піднялися за рахунок знищення післявоєнної розрухи. Таке знищення надлишків існує і в сучасному світі і зараз.

«У період епідемії коронавірусу знищується зайвий капітал. Дрібний бізнес закривається, але святе місце порожнім не буває. Туди приходять нові люди, які беруть нові кредити, хочуть створити новий бізнес, або ж його під себе трошки підминає капітал побільше, і він стає за рахунок цього багатшими, використовуючи цей бізнес-інкубатор. Якщо доводити цю метафору до кінця, то великий бізнес спеціально вирощує невеликий, щоб потім його відправити до себе на подальшу переробку і поглинання», - міркує вчений.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Знай.ua повідомляв, що Рибчинський попередив про приховану небезпеку російської пропаганди: «Адже війна триває, вона скрізь».

Також Знай.ua писав про те, що Кочетков пояснив, чому Україні потрібна цивілізована диктатура.