Економіст, політолог Андрій Новак у програмі «Акценти» з Тетяною Резвін розповів, чому зміцнилася гривня. За його словами, на це вплинули зовнішня торгівля і валютні надходження від заробітчан.

«Сезонний фактор не має ніякого відношення до валюти. Курс валюти – це не вирощування огірків та помідорів. Курс будь-якої грошової одиниці формується від валютного балансу, а валютний баланс формується з двох факторів: зовнішня торгівля та прямі фінансові потоки (притік і відтік валюти в країну)», - зазначив Новак.

За словами експерта, зміцненню гривні допомогла пандемія, тому що за період коронакризи наш експорт не змінився, але на 15% упав імпорт, який зазвичай був більше експорту. Як зазначив економіст, через обмеження, які були введені країнами, імпорт впав і тому у нас збалансувалася зовнішня торгівля.

«А фінансові прямі валютні потоки не зменшились, а навпаки ще й збільшились. За період коронакризи притік валюти від заробітчан збільшився на 10%. Напевно пересилали своїм родичам в Україну трохи більше суми, бо розуміли, що у нас тут ситуація трохи гірша», - підкреслив Новак.

Як зазначив експерт, через валютні надходження від заробітчан в Україну, валютний баланс збалансувався і гривня трохи зміцнилась. На думку економіста, гривня ще може зміцнитись, але тільки на кілька копійок. Він зазначив, що якщо у людини є якісь заощадження, то варто купити долар чи євро.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Харченко назвав вразливу точку «Північного потоку-2».

Також Знай.ua публікував слова Бронжукова: Я зараз не бачу передумов ні для повного перезавантаження уряду, ні для його часткової ротації.