Політолог Руслан Бізяєв у своєму блозі «Історичні хроніки» розповів про створення та діяльність «Особливої групи Р» у Німеччині у 1920-х роках, а також про їхню співпрацю з радянською Росією.

Політолог розповів, що ще до підписання договору у Рапалло німці таємно створили на початку 1921 р. «Особливу групу Р» - «Sondergruppe R», де R означає Russland, тобто Росія, яку очолював майор Фішер.

«Єдиним завданням «Зондергрупи Р» була організація зв'язків з Радянською Росією у військово-промисловій сфері. Влітку 1921 року члени «групи Р» відвідали Москву, а у вересні 1921 радянська делегація на чолі з членом ЦК РКП (б) К.Радеком і керівником Наркомату зовнішньої торгівлі Л. Б. Красіним з візитом у відповідь вилетіла до Берліна», - зазначив Бізяєв.

За його словами, в результаті цих зустрічей на початку 1922 р між РРФСР і Німеччиною був підписаний договір, де говорилося, що керівництво Червоної Армії гарантує німецькому Генеральному штабу можливість перекладу в РРФСР трьох німецьких заводів по вибору німецького Генерального штабу, а також що армія РРФСР матиме можливість повністю використовувати продукцію вищезазначених заводів.

«Однією з основних сфер співпраці між РРФСР і Німеччиною стала авіація. З 1922 по 1925 рік у Німеччині Радянська Росія придбала близько п'ятисот літаків фірми «Фоккер». Доставка «Фоккер» в СРСР відбувалася в атмосфері суворої конспірації. У 1921 р. радянські представники вступили в переговори з фірмою «Юнкерс» на предмет поставок у Росію літаків і передових технологій», - розповів Бізяєв.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Він зазначив, що радянських представників не збентежило, що фірма запросила за металеві літаки в півтора-два рази більше, ніж інші фірми за дерев'яні аналоги. Політолог додав, що навесні 1922 року між радянським урядом і фірмою «Юнкерс» було укладено попередній договір про передачу фірмі в оренду заводу у Філях для виробництва своїх машин, а надалі їхня співпраця розширилася.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів про відносини СРСР і Німеччини у міжвоєнний період.

Крім цього, для Знай.ua Бізяєв розповів про бурхливий розвиток армії Радянського Союзу в 30-х роках ХХ століття, яку називали найсильнішою в Європі.