В ефірі програми «Юристи відповідають» адвокат, керівник практики цивільних спорів адвокатського об'єднання «Мітракс» Юрій Бабенко розповів, які існують винятки із правил при рівному поділі майна між подружжям, а також пояснив, чому варто укладати шлюбні договори.

«Згідно з законом, те, що набуло подружжя під час перебування в шлюбі, навіть незалежно від того, в кого був більший дохід, а в кого менший – ділиться пополам. Весь дохід вважається теж спільним майном подружжя. З цього правила є певні винятки. Наприклад, якщо майно отримано в спадщину – воно не є спільним, воно належить тому, хто успадкував. Або якщо майно є подарованим. Все інше майно ділиться навпіл», - розповів Бабенко.

Адвокат пояснив, що дарування повинно бути оформлене відповідно до закону і підтверджуватись нотаріально посвідченим договором. Якщо такого договору немає, додав адвокат, з точки зору закону це не буде вважатися даруванням.

Бабенко розповів, що іноді буває, що придбане майно оформляють на інших родичів, наприклад, коли мова йде про держслужбовців, які реєструють нерухомість чи автомобілі на батьків, щоб потім відобразити це в декларації. За словами адвоката, з точки зору закону, таке майно не буде спільним майном подружжя. Втім, пояснив він, якщо справа дійде до суду, то в межах судового процесу можна буде визнати недійсними такі договори, якщо надати відповідні докази його фіктивності.

Крім цього адвокат зазначив, що радив би укладати шлюбні договори, аби одразу захистити свої майнові права.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«В Україні не дуже поширена практика по підписанню шлюбних договорів. За кордоном це якось більш поширено. Але все ж таки, думаю, поступово ми йдемо до усвідомлення, що нічого поганого тут немає – це не значить, що немає любові між чоловіком і дружиною, просто вони заздалегідь передбачають якісь ризики і мають певний план дій, закріплений у договорі», - вважає Бабенко.

Як повідомляв Знай.ua, юристка розповіла про наслідки обману в імміграційних документах.

Також Знай.ua повідомляв, що юрист пояснив, як визнати дитину, якщо вона народжена не в шлюбі.