Олена Стяжкіна - професор, провідний науковий співробітник Інституту історії Національної академії наук України у програмі Андреаса Умланда «Політична україністика» розповіла про «неканонізовані» аспекти Другої Світової.

«Навколо мене була репресована пам'ять, про яку її носії не хотіли говорити, чи говорили застереженнями. Настільки важка і небезпечна була ця інформація», - згадує вона своє дитинство.

Вона підкреслює: якщо не знати контексту, в якому вперше почула слово екзистенціалізм, і дотримати велику історичну дистанцію, то можна погодитися з істориком Джоржем Лібером.

«Справедливе його зауваження, що ми можемо подивитися на процес світової війни - Першої та Другої - як на процес єдиний. Як на процес, який можна періодизувати як великі події на великих фронтах, малі локальні війни, знову великі військові події. Якщо продовжити цю думку, то і Перша, і Друга світова війна були про катастрофи імперій. Якщо в основі цих процесів були катастрофи всіх імперій та створення незалежних держав, як головна історична нота цього процесу, то тоді можна сміливо говорити, що сьогоднішні події є абсолютно логічним продовженням цієї світової війни, великої світової війни, яка повинна завершитися падінням останньої імперії», - каже професор.

Зараз ми чітко бачимо ще один процес: мирного розпаду, напів мирного розпаду імперій.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«Коли напів мирно розходиться Британська імперія, Французька (з Алжиром важка історія). З крахом Радянського союзу справжню незалежність набувають країни Центральної і Східної Європи. І, нарешті, останній рубіж, остання відрижка імперіалізму, яка починається з анексії Криму. Я вірю, що закінчиться так, як закінчилися історії всіх імперій», - стверджує Стяжкіна.

Як повідомляв Знай.ua, Сінченко пояснив, навіщо і як створювалася книга «Українські дисиденти».

Також Знай.ua писав про те, що Рябчук високо оцінив шанси України на розвиток: «М'яч на полі України».