Журналістка Катерина Котенкова прокоментувала пропозицію уряду змінити методологію розрахунку прожиткового мінімуму в Україні, після чого до нього не буде прив'язуватися розмір штрафів та соціальних виплат.

«В Україні по-новому розрахують прожитковий мінімум. Об'єктивно він має становити близько 6 тисяч гривень, але грошей у бюджеті немає. Міністр соцполітики Лазебна повідомила, що в Україні хочуть змінити методологію розрахунку прожиткового мінімуму – зокрема, до нього більше не буде прив'язуватись розмір штрафів та соціальних виплат. При цьому прив'язка залишиться у формуванні мінімальних пенсій», - повідомила Котенкова.

Журналістка погодилася з тим, що необхідно прибрати зв'язок між розмірами прожиткового мінімуму та різними виплатами, які досі обчислюються у прожиткових мінімумах. На її думку, сьогодні простіше зафіксувати ці виплати безпосередньо в гривні.

«Оскільки прожитковий мінімум зараз для пенсіонерів становить 1854 гривні, а для працездатних — 2379 гривень. Безумовно, це не відповідає реальному прожитковому мінімуму. Адже цих грошей не вистачить навіть щоб комуналку заплатити, не те, що на життя. Тому життєво важливо відкрити шлях для підвищення пенсій та соціальних виплат», - наголосила Котенкова.

Паралельно з цією пропозицією, каже журналістка, стоїть інша тема – прив'язка штрафів та санкцій до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, який багато років становить 17 гривень. За її словами, влада його не підвищує на підставі того, що якщо його підняти, то автоматично збільшаться і штрафи.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«У зв'язку з цим малозабезпечені українці платять такий самий прибутковий податок за ставкою в 18%, як і високооплачувані панове. Це, на мою думку, не справедливо. Тож відв'язувати штрафи потрібно одразу у двох випадках – від прожиткового мінімуму та від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. При цьому неоподатковуваний мінімум доходів слід постійно підтягувати до мінімального рівня заробітної плати», - вважає Котенкова.

Як повідомляв Знай.ua зі слів Решмеділової, що наш бюджет - це бюджет бідності, який не закладає нам зростання і тих посильних доходів, які б гасили тарифи.

Також Знай.ua повідомляє, що Чаплига назвав реальний рівень прожиткового мінімуму в Україні.