Про це вона розповіла у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua.

«На Київщині почали забирати приватні земельні ділянки для будівництва обхідної дороги. Тендер на будівництво ділянки дороги завдовжки 18 кілометрів опублікували у грудні минулого року», - розповіла Катерина Котенкова.

Вона зазначила, що, за словами голови Київської обласної державної адміністрації Василя Володіна, вилучення приватних земельних ділянок Макарівської та Дмитрівської громад для будівництва київської обхідної дороги вже стартувало, і дорога дуже важлива для Києва та області.

«Що стосується приватних ділянок, проблем не буде, оскільки держава має конституційне право вилучати приватну власність для громадських потреб із відповідною компенсацією, заявив Володін. І тут питання: а чи є таке право землю забирати у людей? Я розумію, ціль відмінна, обхідна дорога. Але чи можна люди відбирати дороги? Наскільки це правомірно?», – каже Катерина Котенкова.

Журналістка розповіла, що процедура відчуження земель для суспільних потреб з'явилася у Цивільному кодексі України ще у 2003 році – вона дає змогу примусово забирати землю чи нерухомість на користь країни під будівництво важливих інфраструктурних об'єктів. Катерина Котенкова пояснила, що до таких належать дороги, мости, естакади, лінії електропередач, аеропорти, нафтові та газові термінали та інше.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Муніципалітет чи представники державних органів влади можуть запропонувати власнику компенсацію чи обмін із так званою доплатою. Мова про кошти на оформлення документації та за втрачену вигоду. У законі прописано, що землю можуть забрати лише у виняткових випадках, якщо немає інших варіантів. Щоправда, гостра потреба є досить суб'єктивним поняттям», - зазначила Катерина Котенкова.

Як повідомляв Знай.ua, Головін розповів, як державі потрібно розвивати ринок землі: необхідна державна програма.

Також Знай.ua писав про те, що Котенкова розповіла про наслідки високих тарифів за опалення для бізнесу.