Про це він розповів у своїй програмі «Антишпора від Подорожнього».

Передусім експерт зазначає, що у світі є більше 300 визначень, що таке влада, а це говорить про творчі пошуки та все ще недостатню вивченість цієї теми.

Однією з найпоширеніших він називає індивідуалістично-соціологічну концепцію влади, для прихильників якої влада є грою інтересів, особистих суперечностей між свободою та її обмеженням, а забезпечують її переговори та угоди.

Інша не менш поширена концепція, каже Юрій Подорожній, марксистська. «Беручи за основу передусім економічні інтереси, що визначають зміст і форму реалізації класових інтересів, вона тлумачить політичну владу як панування певного класу. За Марксом, той клас, який володіє засобами виробництва, а отже, й більшою частиною національного багатства, диктує свою волю в суспільстві», - пояснює він. Тобто, підкреслює політтехнолог, державна влада у руках людини, що захищає її ж інтереси.

Ключовою концепцією він також називає суб’єктивно-психологічну, яка розглядає владу як потяг, вроджений інстинкт до панування, що доходить аж до агресії. «Серед доктрин – біхевіористська теорія влади. Вона орієнтує на дослідження індивідуальної поведінки людей у сфері владних відносин, а прагнення до влади проголошує домінуючою рисою людської поведінки і свідомості», - пояснює Юрій Подорожній і додає, що тут влада – це засіб і мета. Принагідно він зазначає, що американський політолог Гарольд Лассуел прирівнює будь-який вплив на політику до жаги влади. «У політиці все є владою, а будь-яка влада є політикою», - підкреслює експерт.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

За словами Юрія Подорожнього, іструменталістський підхід до розуміння влади примикає до суб’єктивно-психологічного напряму, йдеться про зведення влади до використання засобів, наприклад, примусу чи насильства.

Як повідомляв Знай.ua, Подорожній розповів про органістичну концепцію влади.

Також Знай.ua писав про те, що Подорожній розповів, які основні завдання соціальної політики держави.