Про це він розповів у власному блозі.

Як розповідає професор, під час Другої світової війни і після неї Фінляндії постійно доводилося боротися з окупацією Радянським Союзом ззовні і внутрішнім захопленням влади комуністами. Зокрема, він говорить про Московське перемир’я 1944 року, згідно з яким Фінляндія зберігала свій суверенітет і незалежність, але втрачала важливі території, давала СРСР в оренду півострів Порккала за 20 км від Гельсінкі для його військової бази, виплачувала репарації, арештовувала своїх політиків, а також дозволяла діяльність і пропаганду компартії.

«Ці неймовірно складні умови для Фінляндії були ціною того, що країна не була повністю окупована радянськими військами», - підкреслює Іван Патриляк.

Окрім цього, додає професор, Фінляндії доводилося боротися з Радянським Союзом і всередині держави: на парламентських виборах у березні 1945 року з невеликою перевагою перемогли соціал-демократи, на другому місці – націонал демократи, яких очолювали фінські комуністи. У цій ситуації, пояснює вчений, Фінляндія була на межі повного контролю комуністичною партію, але уряд вдалося очолити соціал-демократам, тим не менш, ключові посади посіли комуністи, вони наповнювали силові структури своїми людьми, а це загрожувало втратою суверенітету.

«Фінляндія перебувала на межі, вона балансувала між повним поглиненням Радянським Союзом і збереженням своєї незалежності», - констатує Іван Патриляк.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

1948 року, розповідає він, була підписана угода, яка визначила майбутнє місце Фінляндії у світі, звідси і йде термін «фінляндизація». Зокрема, зазначає дослідник, йшлося про нейтралітет і зобов’язання не вступати в жодні західні альянси.

Також він зауважує, що фіни змогли не допустити приходу до влади комуністів всередині країни. Як розповідає вчений, президент і парламент мали право контролювати уряд, міняти міністрів, прем'єрів, соціал-демократи почали боротися за вплив на робітничий клас, створюючи, по суті, фінський варіант соціалізму із серйозними соціальними гарантіями для населення, а найголовніше – їм вдалося втримати армію.

Як повідомляв Знай.ua, Піонтковський розповів, як світ тепер ставиться до росії.

Також Знай.ua писав про те, що Пелюховський пояснив, як вирішити проблему заблокованих портів.