В ефірі програми «Юристи відповідають» адвокат, керівник практики цивільних спорів адвокатського об'єднання «Мітракс» Юрій Бабенко розповів, за яких обставин банки йтимуть на зустріч позичальникові та будуть готові погодитись на реструктуризацію гривневого кредиту.

«Банки зобов'язані реструктуризувати валютні споживчі кредити для фізичних осіб. По гривневих кредитах – не зобов'язані. В такому випадку потрібно писати заяву, надавати докази, що у позичальника складне матеріальне становище. Можливо, лікування, форс-мажорні обставини», - пояснює адвокат.

Тому, за словами Бабенка, для гривневих кредитів в принципі також можлива реструктуризація, але вона відбувається за домовленістю з банком, і банк може в ній відмовити. Юрист додав, що, як показує практика, якщо є судові процеси з банком, то вони загалом готові іти на переговори і з ними можна домовитись.

Крім цього, він пояснив, що може вважатися форс-мажорними обставинами, за яких банки підуть на зустріч та реструктуризують гривневий кредит.

«В розрізі кредитів, локдаун – це не є форс-мажорною обставиною, яка б законом чи кредитним договором передбачала, що в цьому випадку має бути здійснена реструктуризація», - зазначив адвокат.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Він навів приклад випадок, коли позичальник передав в іпотеку будинок, в який влучила блискавка і він згорів. Це, за словами Бабенка, вважатиметься форс-мажорною обставиною, на підставі якої можна звертатись в банк з заявою про проведення реструктуризації.

«Лікування теж може бути. Якщо якийсь з родичів захворів на хворобу, яка потребує вкладення великої кількості коштів – це теж може бути форс-мажорною обставиною», - каже юрист.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Бабенко розповів, що банк не має права забирати житло, яке є єдиним житлом позичальника.

Також Знай.ua повідомляв, що юристка розповіла, як перевірити ризики інвестування в новобудову.